top of page

MARTIRIU

Proiectul intitulat Martiriu – o hermeneutică a transfigurării martorului, își propune să analizeze efectele evenimentelor contemporane asupra formelor corporale umane. Axate asupra repercusiunilor pe care factorii exteriori îi au asupra corpului și îndeosebi asupra ființei noastre imateriale, lucrările întruchipează, pe de o parte, haosul și dezordinea lumii exterioare, prin latura sa carnală și violentă, iar pe de altă parte, un stop-cadru în care predispoziția la metafizic a sufletului duce la epifanie.

Esența – care în acest caz este și unul din elementele justificatoare pentru nașterea acestui proiect – stă în atributele originare ale imaginii martirului și îndeosebi în calitatea sa de martor. Zi de zi suntem martori la evenimente mai mici sau mai mari din intimitatea spațiilor familiare, dar și la evenimente de nivel mondial, care lasă o amprentă în ambianța interioară a sufletului. Acest periplu dintre eveniment și mărturisire este atestat de însuși prezența umană, in situă, fără de care, atât evenimentul respectiv cât și mărturisirea sa ulterioară, ar fi imposibile. Ca urmare, ajungem la a doua instanță a proiectului, care este manifestată de prezența corporală a omului. Analizându-l doar ca element pivot în existența sensibilă , manifestarea sa dincolo de această simplă prezență este înnobilată de caracterul spiritual pe care corpul o dobândește, fiind carapacea ce întrupează expresia exterioară, vizibilă, a sufletului.

Analiza asociativă a celor trei instanțe, martor prin trup ca manifestare a sufletului, este necesară pentru a observa modul și proporția în care acestea se influențează reciproc și ne modelează pe noi înșine în persoanele care suntem astăzi. Prin convergența celor trei caracteristici a luat naștere o nouă ipostază a umanității, subsumată de imaginea martirului.

bottom of page